Skarby kuchni francuskiej

Kuchnia francuska znana i ceniona jest praktycznie na całym świecie, a przepisy na francuskie specjały cieszą się ogromną popularnością wśród smakoszy. Z jakimi rarytasami kojarzona jest francuska dieta? Czym wyróżnia się kuchnia francuska?

Do najbardziej typowych cech diety francuskiej zaliczają się wyszukane dania i wykwintne przystawki. Są one zazwyczaj podawane w niezwykle elegancki sposób. Kojarzona z serami i winami, może nas kuchnia francuska zaskoczyć ogromnym asortymentem potraw. Różnorodne przepisy oraz specyficzne tradycje poszczególnych regionów sprawiają, że miłośnicy dobrej kuchni w tym kraju nudzić się nie będą. W Pikardii na ten przykład wyjątkowo popularny popularny jest suflet czosnkowy oraz zupy jarzynowe. Inna dieta obowiązuje już na terenie Alzacji, na terenie której największą popularnością cieszą się przepisy na dania z dziczyzną lub z rybami słodkowodnymi. Wykwintne dania są z kolei cechą typową dla Burgundii, na terenie której dominują mięsa duszone w czerwonym winie oraz delikatny drób. Kuchnia francuska chętnie sięga też po produkty mleczne, z którymi zazwyczaj kojarzona jest Normandia. Na jej terenie wielką popularnością cieszą się te przepisy, w których często pojawia się śmietana. Bretania słynie z kolei z owoców morza, natomiast ryby słodkowodne wiodą prym w Dolinie Loary.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *